Ο καλός ύπνος είναι απαραίτητος για την σωματική και ψυχική μας υγεία

Κοιμηθείτε καλά ζήστε καλύτερα

                                                        

  1. Τακτοποιήστε το υπνοδωμάτιο σας

Απομακρύνετε κάθε αντικείμενο που σας θυμίζει τις ευθύνες που σας προκαλούν άγχος ( όπως έγγραφα δουλειάς, laptop ή ακόμη και όργανα γυμναστικής).

  1. Μειώστε την φωτεινότητα

Για ένα ιδανικό περιβάλλον ύπνου ελαττώστε όσο το δυνατόν περισσότερο το φως. Το φως μπορεί να ξεγελάσει τον εγκέφαλο σας και να νομίζει ότι είναι μέρα.

  1. Δώστε έμφαση στη συμμετρία των επίπλων

Το κρεβάτι σας καλό είναι να το τοποθετήσετε στη μέση ενός τοίχου όσο το δυνατόν μακριά από την πόρτα και με χώρο και από τις δύο πλευρές .

 

 

  1. Βρείτε το ιδανικό μαξιλάρι

Για να διατηρήσετε την ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης ενώ κοιμάστε πρέπει να επιλέξετε μαξιλάρι με βάση την στάση του ύπνου σας. Αν κοιμάστε μπρούμυτα προτιμήστε μαλακό μαξιλάρι, ανάσκελα μέτριας σκληρότητας ενώ αν κοιμάστε στο πλάι ένα σκληρό μαξιλάρι θα καλύψει καλύτερα το κενό του αυχένα σας. Οι προστατευτικές μαξιλαροθήκες θα σας προστατεύσουν από τυχόν αλλεργίες.

 

 

  1. Ανανεώστε τα σεντόνια σας

Όταν αγοράζετε σεντόνια θα έχετε παρατηρήσει ότι υπάρχουν διάφορα υφάσματα και υλικά. Όλα αυτά συμβάλουν στη ρύθμιση της θερμοκρασίας. Εάν νιώθετε κρύο δοκιμάστε τα φανελένια σεντόνια, αντίθετα εάν ιδρώνετε αρκετά επιλέξτε σεντόνια από υλικά όπως βαμβάκι ή βαμβάκι-σατέν.

  1. Ανακαλύψτε το τέλειο κάλυμμα

Προσφέρονται πολλά διαφορετικά είδη, από παπλώματα, κουβέρτες και κουβερλί. Το καθένα παρέχει διαφορετικό επίπεδο ζέστης και υφής. Βρείτε το ιδανικό για εσάς.

  1. Βάψτε τους τοίχους του υπνοδωματίου σας με ένα απαλό χρώμα

Το χρώμα έχει ισχυρή επίδραση στη διάθεση μας και μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου μας δημιουργώντας ένα ήρεμο περιβάλλον. Προσπαθήστε να επιλέξετε ουδέτερες παστέλ αποχρώσεις καθώς τα έντονα χρώματα μπορεί να δημιουργούν την αίσθηση της εγρήγορσης στον εγκέφαλο σας.

  1. Επιλέξτε την ιδανική θερμοκρασία ύπνου

Η καλύτερη θερμοκρασία για έναν υγιή βραδινό ύπνο είναι συνήθως 18oC έως 20oC .

  1. Αποφύγετε την κατανάλωση καφεΐνης μετά τις 17.00μμ

Η κατανάλωση καφεΐνης μέχρι και 5 ώρες πριν τον ύπνο μπορεί να τον διαταράξει. Τις απογευματινές ώρες προτιμήστε καλύτερα τσάι χωρίς καφεΐνη.

  1. Ασκηθείτε τακτικά

Η άσκηση όχι μόνο απελευθερώνει ενδορφίνες αλλά σας βοηθά να κοιμηθείτε πιο γρήγορα και να ξυπνήσετε νιώθοντας ξεκούραστοι.

  1. Δημιουργήστε μια νυχτερινή ρουτίνα

Οι δραστηριότητες που πολλοί από εμάς κάνουμε το βράδυ όπως παρακολούθηση τηλεόρασης ή χρήση κινητού μπορεί να μας προκαλούν υπερένταση. Χαμηλώστε τα φώτα, κάντε ένα χαλαρωτικό  μπάνιο και ιδανικά διαβάστε ένα βιβλίο που σας χαλαρώνει. Προσπαθήστε να έχετε ένα σταθερό χρονοδιάγραμμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *